Novi Sad
10.11.2022.
11:31
Izraz GMO automatski izaziva odbojnost kod velikog dela građana. GMO se u priči povezuje sa nezdravom, veštačkom hranom i rizikom od oboljenja. Ali, većina toga što kruži o GMO su dezinformacije.
  • Marko

    18.01.2023 22:53
    GMO proizvod je kao i svaki drugi non GMO proizvod. Iste hranljive vrednosti i nije stetan na bilo koji nacin ni na ljude ni na zivotinje. Zasto se vodi nepotrebna kampanja protiv GMO? Treba legalizovati GMO i vise kompanija treba da radi na razvoju novih GMO vrsta. Svi bi voleli da uzgajamo banane u kontinentalnoj klimi, hteli bi paradajz koji je kvalitetniji od ovog koji se sada masovno proizvodi sa tonom otrova, hteli bi jagode koje su slatke za promenu. Zbog toga, da GMO, da tehnologija, da napredak, stop glupost!
  • Vojvodina

    18.11.2022 14:02
    A glifosat
    Nije problem u GMO… problem je u glifosatu koji se koristi u proizvodnji soje/kukuruza najvise. Nas zakon zabranjuje proizvodnju GMO i uvoz ali zato uopste ne regulise kontrolu uvoza proizvoda tipa meso, mleko, sir, jaja koji dolaze po povoljnijim cenama iz EU. A ta ista EU za svoje stocarstvo 80% potreba za sojom uvozi iz Juzne Amerike koja je prakticno u kompletu GMO i “zaliva” se glifosatom.
  • Логичар

    11.11.2022 11:32
    Кадрови
    Интересантно је то, да се по факултетима појављују кадрови који користећи реномиране институције промовишу "модерне" (монополистичке и глобално натурене) трендове.

    За најобичније апотеке нисмо више сигурни да ли се ту купују лекови за болесне или је то фенси маркет у којем се "купује здравље" посредством реклама на телевизијама и радио станицама (на нету их неким чудом нема?!).
  • Шумадинац

    11.11.2022 07:46
    ГМО обележени у Србији?
    Питање за професора, а може и за редакцију: који су то ГМО обележени у Србији? Посебно који у прехрамбеној индустрији? ("Obeležavanje hrane koja sadrži genetički modifikovane organizme je obavezna u Evropskoj Uniji, i po tom pitanju je zakonska regulativa u našoj zemlji usklađena sa Evropskom Unijom)
  • Boky

    10.11.2022 16:01
    Monsanto
    Monsanto, je za glavnog lobistu,dok je poslovao samostalno, imao Bajdena. Inače, glavna zabluda proizvodnje ,,zdrave,, hrane je što preko vodotokova ona postaje GMO, tako da su zakonske zabrane bukvalno ,,mrtvo,, slovo.
  • ww

    10.11.2022 13:05
    Ove svima puna usta GMO problematike... GMO ovo GMO ono svi cemo da pomremo. Necemo GMO hocemo samo prirodno i zdravo sa pijace. A niko ne prica o uzasu sa pesticidima u Srbiji. Niko ne kontrolise sta i kako neko prska, ko sme i sta sme da se kupi, sta se radi sa ambalazom (baca se u obicno smece ili prvi kanal).... Pa kad mi neko kaze zdravije na pijaci... nasi seljaci prskaju ko besni sve zivo kad im padne na pamet. Veliki proizvodjaci, barem zbog izvoza, paze na standarde sta i kad sme da se prska i slicno, postoje kontrole. A generalno gledano, umesto da se bavimo GMO nek neko krene malo ovim da se bavi. Sve cemo potrovati.
  • Zemlja čudesa

    10.11.2022 12:26
    A "Monsanto"?
    Gospođa je zaboravila da spomene najpoznatiji primer GMO, "Monsantov" patentirani GMO kukuruz. Poljoprivrednici su prinuđeni da kupuju seme pod pretnjom drakonskih kazni, a prinosi su isti ili čak i lošiji od običnih sorti.
  • Ilija

    10.11.2022 12:22
    GMO spisak
    Ako vas ne mrzi progooglajte malo, jer postoji spisak kompanija koje koriste GMO kao i proizvode u kojima je GMO. Nema zabune uvek je sve ZA VAŠE DOBRO!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna